неделя, 24 май 2009 г.

Атлантис се завърна след ремонта на Хабъл

На 24 май в 18:40 наше време, американската совалката 'Атлантис' се приземи благополучно в база на на ВВС на САЩ Едуардс.
Успешен завършек на историческа мисия.
Какво беше историческото в тази мисия - 'ремонтна мисия - последна'. Това беше последния ремонт на космическия телескоп Хабъл. Бяха заменени повредени , износени уреди и механизми. беше монтирана нова камера, нови жироскопи и много други - няма да ги изброявам.
За изпълняване на ремонтите бяха проведени 5 излизания в открития космос.
Интересни моменти от излзанията : както винаги имаше проблеми с болтове които не се развиват и с уреди които не искат да заемат полагащите им се места.
Интересно е че едното излзиане беше 8ч - което би трябвало да е близо до предела за използване на скафандрите в рамките на дно излизане.
След ремонта , телескопа ще 'вижда' много по добре. Предполага се , че след този ремонт , 'живота' на телескопа е продължен до 2014г.
Особенности на полета - при излитането е имало 'одраскване' на топлозащитното покритие - това сстана нещо нормално за совалките при тяхното излитане. Бяха похарчени милиони долари за ремонти и модификации ... и въпреки всичко това отново се случва.
При кацането - поради лоши метеоусловия поелта беше продължен с цели два дни. В крайна сметка совалката кацна на на резервния космодрум - базата на ВВС Едуардс.
До тук с еуфорията за телескопа.
Сега да погледнем един друг аспект на нещатата.
С тези ремонти американците трупат опит за работа на орбита. Като този опит може да бъде използван и за други цели.
Реално погледнато това е операция по - приближаване, захващане на спътник и последващи манипулации.
Друг е въпроса каква е цената на такава операция - но опита си е опит.
Преди време мина новина, че американците изпитват автоматика която да прави тази операция. Безпилотната мисия има едно основно преимущество - много по евтина е.
Тази тема беше засегната съвсем неотдавна - когато стана 'аварията' сблъска на спътниците Иридиум - Космос.
Войната в космоса не е въпрос на бъдеще както прогнозират експертите ... тя вече е реалност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар