понеделник, 31 август 2009 г.

Лунен камък от 'Аполо-11' - фалшификат

Като малко цунами премина 'сензационната новина' за фалшивият лунен камък в музей в Холандия.
Тази новина предизвика интерес сред жадните за сензации хора или тези имащи съменения за кацането на Луната , и бурен протест от любителите и защитниците на версията за реалноста в каценто на Луната (тук).

Според мен , в тази новина , акцента е в малко по друга посока.
И тази посока е - пари. Камъка е бил застрахован за 500 хил долара. Малко е трудно да се повярва , че застрохователна компания ще направи просто така застраховка за 500 хил без да направи проверка за истиноста на застрахованият обект. От друга страна напълно е реално това което са анализирали сега учените да е просто фалшификат.
С тези думи аз не казвам - американците не са кацали на Луната , акцента е върху камъка :).
За мен изглежда напълно реална версията , Посланика получава камъка от астронавтите ( няма да се разпростираме как стават такива неща в реалния живот и колко са реални ) , после посланика подарява камъка на министъра, а след смърта на министъра , камъка попада в музея. И в един момент ( не точно веднага ... според информациите от 2006 има съмнения ) се оказва , че това съвсем не е камък и съвсем не е от Луната.
Пак повтарям - от това не следва , че американците не са кацали на Луната :).
Може нещата да са произаично прости - камъкът благополучно се е преместил от музея в някой частна колекция.
От друга страна това е една чудесна възможност за вдигане на шум и привличане на вниманието. Манипулиране на масовата публика.
Каква е точно истината , ние обикновенните хора - никога няма да разберем.

Няма коментари:

Публикуване на коментар